آیا تمایل دارید چربی شکمی از بین برود ،بهره هوشی تان بالا برود و عمر بیشتری داشته باشید؟ پژوهش های جدید نشان می دهد پیروی از یک رژیم غذایی مثل روزه داری به شکل دوره ای ممکن است فواید گسترده ای برای سلامت داشته باشد.
در یک مطالعه جدید توسط پرفسور Jonesو همکارانش مشخص گردید که سیکل های چهار روزه ی رژیم غذایی کم کالری که تقلیدی از روزه داری(FMD) است سبب کاهش چربی شکمی و احشایی شده و تعداد سلول های پیش ساز و سلولهای بنیادی را در چندین ارگان موش مسن افزایش می دهد – از جمله مغز، که در آن بازسازی اعصاب افزایش یافته و موجب بهبود یادگیری و حافظه می شود.
آزمایشات بر روی موشها بخشی از یک مطالعه سه لایه در بررسی اثرات روزه داری دوره ای بود- آزمایش بر روی مخمرها، موشها و انسان- که نتایج آن در مجله ی Cell Metabolismمنتشر گردید.
از مطالعه ی موشها که طول عمر نسبتا کوتاهی دارند، جزئیاتی در مورد اثرات افزایش طول عمر بر اثر روزه داری بدست آمد.مطالعه ی مخمرها که موجودات ساده تری هستند، به پرفسور Jonesو تیمش اجازه داد مکانیسم های بیولوژیکی که در سطح سلولی با روزه داری تحریک میشوند را کشف کنند و یک مطالعه مقدماتی در انسان، شواهدی را درباره ی کاربرد نتایج تحقیقات انجام شده بر روی موشها و مخمر را در انسان فراهم نمود.
روزه ی دو ماهنامه که به مدت چهار روز بطول می انجامد و در میانسالی آغاز می گردد سبب افزایش طول عمر، کاهش بروز سرطان ، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش بیماری های التهابی، کند شدن کاهش تراکم مواد معدنی استخوان و بهبود توانایی های شناختی در موش های مسن تر که در این تحقیق پیگیری شدند، می گردد. مصرف کل کالری ماهانه برای گروه روزه دار(FMD)و گروه کنترل یکسان بود، این موضوع نشان می دهد که اثرات این نوع روزه داری بر اثر محدودیت مواد غذایی نیست.
پرفسور Jonesمی گوید: در یک کارآزمایی مقدماتی بر روی 19 نفر ، سه دوره از یک رژیم مشابه بصورت یک بار در ماه به مدت پنج روز انجام شد، نتایج این کارآزمایی نشاندهنده ی کاهش عوامل خطر و نشانگرهای زیستی پیری، دیابت، بیماری های قلبی-عروقی و سرطان بود و هیچگونه عارضه ی جانبی عمده ای با این نوع روزه داری در افراد مشاهده نشد.
پرفسور Jonesاستادعلوم شناخت سالخوردگی از دانشکده ی USC Davisو مدیر موسسهی طول عمر USCمی گوید: رعایت روزه داری شدید برای افراد سخت بوده و همچنین می تواند خطرناک باشد، بنابراین ما رژیم غذایی پیچیده ای را ابداع کردیم که اثراتی مشابه با روزه داری را در بدن ایجاد می کند. او می افزاید: من شخصا هر دو نوع روزه داری را امتحان کردم، رژیم غذایی تقلید روزه داری یا FMDبسیار آسان تر و ایمن تر است.
این نوع رژیم غذایی تقلید روزه داری، مصرف کالری فرد را به 34 تا 54 درصد از کالری رژیم غذایی نرمال تقلیل می دهد این رژیم دارای ترکیب خاصی از پروتئینها، کربوهیدراتها، چربیها و میکرونوترینتها است.
این رژیم مقدار هورمون IGF-Iرا کاهش می دهد، وجود این هورمون در طول تکوین جنینی تا دوره ی رشد مورد نیاز است، اما این هورمون پروموتر پیری است و با استعداد ابتلا به سرطان ارتباط دارد. همچنین این نوع رژیم غذایی سبب افزایش مقدار هورمونIGFBP-و کاهش نشانگرهای زیستی و عوامل خطرمرتبط با دیابت و بیماری های قلبی-عروقی، از جمله گلوکز، چربی احشایی و پروتئینواکنشیCبدون تاثیر منفی بر توده ی عضلانی و استخوانی می شود.
تحقیقات قبلی پرفسور جونز نشان داده است که چگونه روزه می تواند سبب گرسنگی سلول های سرطانی و در عین حال حفاظت از سیستم ایمنی و دیگر سلولها از سموم شیمی درمانی شود.
پرفسور جونز می گوید: این رژیم غذایی سبب برنامه ریزی مجدد بدن می شود و پیری را کند کرده و جوانی را از طریق بازسازی بدن بوسیله ی سلول های بنیادی موجب می شود، این یک رژیم غذایی معمولی نیست و شما نیاز به انجام دائمی آن ندارید.
در این رژیم پس از اتمام درمان، به مدت 25 روز در ماه، شرکت کنندگان در مطالعه، به عادات غذایی همیشگی خود – خوب یا بد –بر می گردند. از آنها خواسته شد تغییری در رژیم غذایی خود ندهند با این حال هنوز هم تغییرات مثبت رژیم غذایی تقلید روزه داری را در این افراد می توان دید.
پرفسور جونز معتقد است که برای اکثر مردم عادی، رژیمFMD بسته به اندازه ی دور شکم و وضعیت سلامت آنها می تواند هر سه تا شش ماه یکبار انجام شود، برای افراد چاق و یا کسانی که با افزایش عوامل خطر بیماری ها روبرو هستند،FMD می تواند توسط پزشک هر دو هفته یک بار توصیه شود. پرفسور جونز در حال انجام یک کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی گروهی متشکل از بیش از 70 نفر است که به زودی تکمیل خواهد شد.
پرفسور جونز می گوید: اگر نتایج این کارآزمایی مانند نتایج تحقیقات مقدماتی مثبت باشد، من معتقدم که FMDاولین مداخله بی خطر و موثر برای ایجاد تغییرات مثبت در ارتباط با طول عمر و حفظ سلامت در پیری است و می تواند توسط پزشکان توصیه شود. ما به زودی برای دریافت تایید این رژیم غذایی از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا، بمنظور روشی برای پیشگیری از بیماریها و درمان آنها اقدام خواهیم کرد.
با وجود اثرات مثبت این نوع روزه داری، پرفسور جونز در مورد روزه داری با آب به تنهایی و حتی در مورد تلاش برای رژیم FMDبدون مشورت با پزشک و نظارت در طول این فرآیند هشدار داد.
او می گوید: همه ی افراد برای پنج روز رژیم سریعFMDبه اندازه کافی سالم نیستند، این روش می تواند عواقب بهداشتی شدیدی برای کسی که بدرستی آن را انجام ندهد، داشته باشد. روزه داری با آب به تنهایی باید در درمانگاه های تخصصی انجام شود. همچنین، انواع خاصی از رژیمهای غذایی بسیار کم کالری و به ویژه رژیمهایی با محتوای بالای پروتئین می تواند موجب افزایش خطر ایجاد سنگ کیسه ی صفرا در زنان شود.
در مقابل، او اضافه کرد: رژیم غذایی تقلید روزه داری می تواند در هر جا تحت نظارت یک پزشک و با انجام دقیق دستورالعمل های تایید شده در آزمایشات بالینی انجام می شود.
پرفسور جونزهمچنین هشدار داد که افراد دیابتی نباید اقدام به روزه داری کرده و یا رژیم های غذایی تقلید روزه داری را در حالیکه تحت درمان با انسولین، متفورمین و یا داروهای مشابه هستند، انجام دهند. او همچنین گفت که افراد با شاخص توده بدن کمتر از 18 نباید رژیم غذاییFMD را انجام دهند.
برای این تحقیق، پرفسور جونز با محققان و پزشکان دانشگاهUSC و همچنین محققانی از تگزاس، ایتالیا و انگلستان همکاری کرد.
بودجه یاین پژوهش توسط موسسه ملی پیری The National Institute On Aging تامین شده است